Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 19:37 - БСП няма да вади от листата си за евродепутати работили за ДС
Автор: grapesofwrath Категория: Политика   
Прочетен: 10162 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2007 02:12


Ето как продължава статията на Меdiapool за досиетата

                                                                                           

Междувременно зам.-шефът на ПГ на БСП Татяна Дончева заяви в сряда, че БСП няма да вади от листата си за Европейския парламент (ЕП) кандидати, които са работили за бившата Държавна сигурност.

 

Законът за досиетата не съдържа лустрационни текстове и затова не се предвижда кандидатите или избраните за евродепутати да се оттеглят, ако се установи принадлежност към ДС, обясни Дончева. “Депутатите от левицата имаме позитивно отношение. Ние смятаме, че историята трябва да бъде известна, но никога не сме били дискриминатори по отношение на наши хора, които са били сътрудници или служители на бившите служби за сигурност”, коментира Дончева.

 

Забележете, че Дончева не прави разлика между т.нар. "добри" и "лоши" сътрудници на ДС. Позитивното отношение е налице, без оглед на това, каква функция е изпълнявал съответния човек на БСП в ДС.  За тези, които имат съвест и чест, този подход на левицата може да бъде изразен в една дума и тя е "гавра". Едно е БСП да издига кандидати за евродепутати, които са работили за ДС, и друго е да излезе Дончева  и в тази връзка да ни разяснява политиката на Партията, нейното либерално отношение и придържане към законите (приети от самата Партия). Едното е наглост, а  другото е наглост и подигравка, взети заедно - правят гавра. И Дончева не се свени да ни разясни, как изглежда прилагането на практика на антидискриминационната политика на БСП :

 

Тя допълни, че в евролистата на БСП на челни места има такива хора и те са били оповестявани от предишната комисия “Андреев”. Дончева не посочи кого визира, но допълни, че “в БСП няма драма с изваждането на досиетата” на светло.

 

В БСП и за  други неща няма драма (например хиперинфлация), но това не означава, че няма такава, нали?

 

На предни позиции в соцлистата са Кристиян Вигенин (водач), следван от Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Евгени Кирилов, Маруся Любчева, Емил Кало и Георги Близнашки. Към момента всички изброени без Йотова и Кало са временни евродепутати.

 

Според Дончева разкритието на агентурно минало е проблем само за политиците от десните партии и за тях би имало последствия.

 

Започвам да осъзнавам дълбоката и неподвластна на времето истина - Партията никога не греши, за нея никога няма последствия, зашото тя е вечна и съвършена, а последствията са за другите. Защо ли за БСП няма последствия? Защото електоратът им (или може би общесвтото като цяло) е ограничен мисловно, не иска да дискриминира ДС-сътрудниците, или не му пука много-много?

 

Или може би защото винаги е било ясно, че БСП са кошера на ДС-сътрудниците? Тогава пак се връщаме на отношението на избирателите към тях, а и се питам - какви са тия приказки, че БСП се била реформирала, като още са си кошер? Гнусен, нагъл, ехиден, безочлив кошер. Може би пък това, че така "безкористно" ни съобщават  подробностите около тяхната същност,  ги прави някак по-симпатични в нашите очи, и затова няма последствия за тях? Ами да разказват още тогава - защо не го правят? Първо да чуем за агент Гоце...

 

Дончева посочи, че веднага след избирането си новата комисия по досиетата ще започне да проверява кандидатите за ЕП. “Първите проверки ще бъдат по фактически проверки, извършени от специалните служби”, обясни тя. По думите й това проучване няма да бъде окончателно и когато по-нататък комисията заработи и в нея постъпят данни за принадлежност към ДС, тя можело и да извади повече подробности за някой от евродепутатите.

 

Напълно разбирам г-жа Дончева. Тя е на мнение, че съвсем по комунистически трябва да кипи безсмислен труд и да се отчита дейност. Иначе защо ще е това проверяване, като на БСП не и пука дали издига хора от ДС? Пардон, не е вярно, че не и  пука, тя, като една " истинскa"  лява партия, се застъпва за техните права. Може би пък това оповестяване ще има възпитателен ефект - избирателите ще разберат още нещо за това, чии права трябва да спазват и ще станат по-толерaнтни. Ако трябва, и за съда в Страсбург ще им разкажете, нали, госпожо Дончева?




Тагове:   бсп,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grapesofwrath
Категория: Политика
Прочетен: 845965
Постинги: 12
Коментари: 232
Гласове: 229
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930