Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 19:09 - Председателят на комисията по досиетата: архивите да се засекретят за 120 години
Автор: grapesofwrath Категория: Политика   
Прочетен: 1124 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2007 02:10


Попаднах на следната статия в Mediapool:

 

Управляващата коалиция ще доминира със седем представители в новата 9-членна комисия, която ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност. Това реши парламентарната вътрешна комисия в сряда и след близо двумесечно забавяне Народното събрание ще гласува в четвъртък състава на комисията по досиетата. Неин председател ще е сегашният депутат от левицата Евтим Костадинов. НДСВ получава секретар в лицето на Румен Борисов, а кандидатът на ДПС Орхан Исмаилов ще е зам.-председател.

 

БСП, НДСВ и ДПС си разпределиха седемте места в съотношение 4:2:1. Опозиционните ДСБ и БНС ще имат по един представител – съответно Валери Кацунов и Екатерина Бончева. 

 

ОДС и “Атака” няма да имат представители в комисията. ОДС се отказаха сами,  след като техният кандидат Георги Константинов бе дисквалифициран от НСС и ДКСИ, които не му дадоха допуск до секретна информация. Решението за “Атака” е на депутатите от вътрешната комисия. Те предлагат състава на новия орган да бъде гласуван ан блок и това да е първа точка от дневния ред на НС в четвъртък.

 

В резултат на тези действия "опозицията"  остана с двама представителя по-малко в комисията. Въпросът, кой печели от това, се оказа с повишена трудност за много хора. Жалко.

 

Статията продължава така:

 

Кандидатът за шеф на комисията по досиетата Евтим Костадинов е завършил Висшата специална школа “Г. Димитров” – МВР и е работил в структурите на МВР. Миналата година внесе предложение архива на ДС да бъде засекретен за 120 години – идея, която не се различаваше особено от тогавашната позиция на партията му досиетата да бъдат изгорени.

 

БСП ни се подиграва. Председателят  на комисията, която ще има за цел да отвори досиетата и да ги направи достъпни за обществеността, всъщност е на мнение, че е най-добре те да се засекретят. Ето как г-н Костадинов обяснява това противоречие:

 

"Сега, първо, аз не мога да бъда, така, и да приема тази отговорност, това, което ми се вменява на мен, че точно за 120 години, дори се учудвам защо да не е за 150 точно или пък 180 години, но това е нещо, което се тиражира в пространството. А целта на този проектозакон беше да се усъвършенства законът за Държавния архивен фонд, да се придобие... и там имаше действително добри заложби, без да се дава възможност на този вариант, на този закон, тогава я нямаше и тази идея, за съществуването на този закон. Тя впоследствие се роди и аз лично съм доволен, че тази идея, така, знаете как възникна тази идея и в крайна сметка е реализирана и е факт, и по този начин няма да се даде възможност чрез друг закон примерно да се спекулира.

 

А този закон, който говорите вие, за Националния архивен фонд, той е общ закон, той регламентира дейността за всички архиви, за всички ведомства. А ние ще работим по един много по-специализиран архивен фонд."

  •  Та кой е очаквал той да бъде "такa"  и да "приемe"  тази отговорност?
  • И как е възможно да му приписват  точно 120 години! Ами ако са били 180? Е, то в законопроекта си пише 120, но все пак, все пак, може и да има критики от собствените редици, ако им се припомни, че са били 120, а не 180, та трябва да се възрази!
  • И после, видите ли, такова, целта, законът, добри заложби, идея, която видите ли, се роди и се реализира и т.н. А нещо за противоречието?
  • И за капак - техният законопроект  се отнасял до всички архиви. Как щеше Костадинов  да отваря сега досиета от специализирания архивен фонд, ако бяха засекретени всички архиви? Това негово оправдание  е подигравка с публиката му.

 

И както може да се очаква от един социалист, работил в структурите на МВР, г-н Евтимов ни уверява в многобройни интервюта съвсем безпардонно колко съвестно щял да работи, спазвайки закона. Със съвест като неговата - да не се беше захващал. Оставаше и да не спазва закона. Една от критиките към този закон беше именно това, че дава твърде големи правомощия на председателя на комисията:

 

Шефът на комисията по досиетата ще контролира спецархив

 

НДСВ, ДПС и част от левицата, които също твърдяха, че са за цялостното разсекретяване на ДС архива, бяха убедени да променят позицията след среща с шефове на спецслужби при премиера Станишев. Там бе договорен и нов член в закона – документите на ДС, които няма да се оповестяват заради заплаха за националната сигурност, да бъдат регистрирани в отделен фонд под пряко разпореждане на председателя на комисията по досиетата.

 

СДС и ДСБ предупредиха, че председателят на комисията по досиетата може да унищожи част от архива. “Може да го направи, защото негово е разпореждането, независимо какво преди това е решила комисията”, заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

 

По време на споровете дясната опозиция заяви, че ако скрие определени досиета, парламентът ще покаже, че е зависим и че не може да защитава националните интереси. Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че с неразсекретяването на досиетата на разузнавачите се цели да се прикрият следите на изнесените чрез Първо ГУ на ДС от България капитали, които възлизали на 2 млрд. долара. “Основният апарат на Първо ГУ са отделите, там са хората, които са причинили сериозни неща за България, а вие сега ги скривате”, каза Костов.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grapesofwrath
Категория: Политика
Прочетен: 846196
Постинги: 12
Коментари: 232
Гласове: 229
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930